Gezien het overweldigend succes van de eerste ‘Zingeving in de ouderenzorg’ in september werd deze inspirerende sessie herhaald in samenwerking met partners Uitgeverij Vanden Broele en AZ Sint-Lucas Gent. Na een hartelijk ontvangst door Bram Claeys van AZ Sint-Lucas en Femke De Lameillieure van uitgeverij Vanden Broele, maakte prof. dr. Jessie Dezutter de deelnemers vertrouwd met de whole person care aanpak. Aandacht voor zingeving in de ouderenzorg is zinvol, voor de ouderen, maar ook voor de medewerkers. Dit is niet een extra taak bovenop het zorgpakket, maar een grondhouding bij elk contact.
Tijdens de inspiratiesessie werden eveneens twee praktische tools voorgesteld die gebruikt kunnen worden om op een laagdrempelige manier over deze thema’s te kunnen praten.

Liselotte Van Ooteghem stelde Tobit, kaarten met levensvragen voor ouderen, voor. Op de 24 Tobitkaarten komen thema’s als liefde, eenzaamheid, geloof, etc. aan bod. Een eenvoudige manier om over dergelijke thema’s te praten.

Jan Debaene en Amra Hurlebusch lieten de deelnemers spelenderwijs kennismaken met hun oplossingsgericht spel voor ouderen: ‘Op stap met de roze bril’. Een interactief spel dat focust op de oudere en zijn context, waar op een laagdrempelige en positieve manier problemen oplossingsgericht benaderd worden.

Op het einde van de sessie werd nog een bezoek gebracht aan AZ Sint-Lucas’ SLiM-kamer. Deze innovatieve modelkamer is een proeftuin voor de kamer van de toekomst. Hier worden nieuwe materialen, technieken en oplossingen uitgeprobeerd.

Dat ook de tweede sessie omtrent zingeving in de ouderenzorg dergelijke opkomst geniet toont ons dat dit thema nog steeds brandend actueel is! Bedankt aan de gemotiveerde sprekers en enthousiaste deelnemers!

Bekijk de sfeerbeelden van deze inspiratie- en netwerksessie!

Deel dit nieuwsbericht: twitterlinkedin